Utsikt från Mittåkläppen 1212 möh. På leden mot Anådalen med Anåfjället i bakgrunden. Flatruet Mittåkläppen 1212 möh Andersborg Småhamrarna Stor-Skarven Rastskyddet vid Ekorrpasset Nytankad på energi vid Ekorrpasset I mitten av Ekorrdörren med Ekorrhammaren till höger.

Vandring och foto vid Mittåkläppen, Flatruet, Sylarna, Ekorrdörren och Hamrafjället

Årets höstvecka i funäsfjällen är över, men det har varit en fantastisk vecka och jag kan glädjas åt 45 kilometer vandring och nästan 800 bilder från ett höstigt fjällen. Mittåkläppen, Flatruet, Sylarna, Ekorrdörren, Hamrafjället var några av platserna som blev besökta under veckan och några bilder ser du ovan.

Vandringen vid Sylarna och Ekorrdörren var första gången och levde verkligen upp till förväntningarna. Mer om den vandringen finns i ett eget inlägg med fler bilder.

Rastskyddet vid Ekorrpasset Nytankad på energi vid Ekorrpasset I mitten av Ekorrdörren med Ekorrhammaren till höger. Riksgränsen påväg tillbaka. Fem kilometer kvar och det börjar kännas i fötter... Neklumpen ovanför Nedalshytta. Neklumpen ovanför Nedalshytta.

Dagstur från Nedalshytta till Ekorrdörren och tillbaka

Idag blev det en dagstur utöver det vanliga när jag och min far for till Norge och Nedalshytta för att ta oss till Ekorrdörren till fots. Dagen startade med en 1,5 timme lång bilfärd från Tänndalen och därefter påbörjade vi vandringen mot Ekorrdörren, eller Ekorrpasset.

Sträckan från Nedalshytta till Ekorrdörren är 10 kilometer enkel väg och den tog för oss ungefär tre timmar att gå. Vädret bjöd på en hel del blåst och moln som skymde de flesta toppar, men senare på dagen lättade molnen och vi fick se mer av de fantastiska vyerna.

Efter att ha ätit lunch i rastskyddet vid Ekorrdörren gick vi tillbaka till Nedalshytta samma väg och det slutade med totalt fem timmar och tjugo minuter vandring fram och tillbaka. Jag hade också lyckas få med mig nästan 300 bilder från turen. Några av bilder ser du ovan.

Området kring Nedalshytta och Sylarna på den norska sidan kan jag varmt rekommendera om du vill vandra eller fotografera. Det passar bra både för kortare dagsturer och längre turer med övernattning. Du tar dig dit enkelt med bil och du kommer så pass högt upp att du inte behöver gå speciellt långt för att få fina vyer mot alla toppar.

Mot fjällen och höstens färger

Imorgon bitti bär det av till Funäsdalen för en veckas semester med fjällvandring och fotografering, i förhoppningsvis fina höstfärger. Det var sex år sedan sist och innan dess har jag varit uppe i fjällen nästan varje år sedan jag var liten, så det är minst sagt efterlängtat att få åka upp igen, inte minst med en annan syn på fotografering än vad jag hade för sex år sedan.

Bland annat kommer vi vandra kring Mittåkläppen, Flatruet samt Ekorrdörren som ligger vid Sylarna. Mittåkläppen är en av favoritplatserna som lämpar sig bra för en dagstur där man enkelt tar sig upp på den 1212 meter höga toppen med utsikt över både Helags och Sylarna. Ekorrdörren blir något helt nytt, mest för att se området inför en ev. längre vandring kring Sylarna.

Bilden ovan är tagen nedanför Mittåkläppen år 2008.

Fotografering vid Ramsvikslandet naturreservat

Under min vecka på västkusten spenderade jag den sista kvällen åt att fotografera vid naturreservatet Ramsvikslandet som ligger utanför Askum i Bohuslän. En fantastisk plats med stora klippområden omväxlande med ljunghedar, fukthedar och mindre våtmarker. Perfekt för att fotografera natur eller vandra då det finns flera leder.

Det här var mitt första besök vid Ramsvikslandet och för att ta mig dit åkte jag mot Fykan och stannade vid den första parkeringen. Den andra parkeringen ligger mer söderut vid Fykan, men min tanke var att gå norrut till Öberg Tånge så jag fortsatte mot Grosshamn till fots. Öberg Tånge ska ha en av de finaste utsiktsplatserna, men tyvärr lyckades jag inte ta mig dit längs stranden då terrängen var för svår, så jag stannade vid Grosshamn. Det bjöds ändå på fantastiskt landskap och kvällen får ses som lyckad.

Snabbt innan den röda himmelen försvann helt for jag tillbaka och vidare med bil till Ramviks camping och Tångevik som ligger på den nordligaste punkten på Ramsvik. Från denna plats hade jag nästan hela horisonten fri, förutom en ö till höger (sista bilden i galleriet ovan).

Samtliga bilder är tagna med Canon EOS 5D Mark III, Canon EF 17-40/4L USM, stativ och ett ND8-filter.

En blåsig kväll vid Kapplasse

Gårdagens besök vid fantastiska Kapplasse bjöd på hårda vindar och mörka bymoln, två bra förutsättningar för att fånga vackra landskapsbilder. Med en lång exponeringstid, mellan 10-30 sekunder gav det fina rörelser i både vattnet och himlen.

De bästa bilderna tog jag ungefär drygt en timme efter solen gått ner, då är ljuset mer jämt över hela bilden och så pass mörkt att jag lyckades få ner slutartiden mot 30 sekunder med ett ND-filter (ND8).

16 vackra bakgrundsbilder i temat landskap #3

Dags att förnya bakgrundsbilden på din dator? Här kommer ett ytterligare inlägg med tips på vackra bakgrundsbilder, även denna gång i temat landskap.

Alla bilderna är länkade till nedladdningssidan på Interfacelift.com där det finns mer information om bilden och vem som tagit den.

Klicka på Läs mer för att se alla bakgrundsbilderna.

(mer…)

Ny fotoryggsäck: Lowepro Flipside Trek 450

Lowepro Flipside Trek 450 heter min nya fotoryggsäck som jag beställde hem från Scandinavianphoto nyligen. En mycket trevlig ryggsäck som mer eller mindre har allt jag efterfrågade till dessutom ett rimligt pris, och jag är så här efter några dagars användning supernöjd.

Ryggsäcken är anpassad för äventyr med bra, stabilt bärsystem som gör att det inte är några problem att bära tyngre utrustning under längre turer samt stora fack för kläder och annan utrustning som kan behövas i naturen, vilket var viktigt för mig. Ryggsäcken har också såklart finesser som midje- och bröstrem, regnskydd och flera små fack att fylla med små prylar. Innerfacket har ett mindre fack för en 10″ surfplatta och ett andra fack som rymmer en laptop med skärmstorlek upp till ungefär 12 tum. Jag fick nästan plats med min 13 tum MacBook Air, det saknades två centimeter.

Ett annat stort plus med denna ryggsäck är att kamerafacket öppnas mot ryggen, det är både säkrare samt att ryggen slipper bli fuktig och smutsig när ryggsäcken läggs på marken. Om du använder midjeremmen kan du dessutom “snurra runt” ryggsäcken och använda den som en “midjeväska” när du står upp, otroligt bra när man vill byta objektiv eller behöver ta fram något från kamerafacket.

Kamerafacket är inte jättestort, men inte heller för litet, det är lagom för att få plats en fullstor systemkamera med batterigrepp, 2-3 objektiv plus några mindre tillbehör. Oftast behöver man inte ta med dig mer utrustning.

Betyget för Lowepro Flipside Trek 450 blir toppenklass, så denna kan jag rekommendera starkt till dig som vill ha en fotoryggsäck för äventyr som rymmer både kamerautrustning och annat som t.ex. kläder och mat. Priset för denna är ca 1 800 kr och finns hos de flesta kända fotobutikerna i Sverige.

17mm, 1/25, f/16, ISO100 23mm, 8/1, f/16, ISO100

Kvällsfotografering vid Kapplasse i juni

Långhelg, vad passade då inte bättre än att packa ryggsäcken och åka ut till naturreservatet Kapplasse vid Hållnäs (läs mer om Kapplasse från mitt första besök) för en välbehövlig kvällsfotografering (efter att kameran mer eller mindre samlat damm den senaste tiden).

Klockan var ungefär 21.00 när jag kom till platsen och solen stod fortfarande högt och det dröjde en timme till innan solen gick ned (kl. 22.09). Med andra ord fanns det bra tid för förberedelse. Det blev dessvärre ingen höjdare vad gäller himmel, men det mjuka ljuset mot klipporna slår aldrig fel, så det slutade med ett antal bilder som jag tycker är värda att visa upp.

Samtliga bilder ovan togs med Canon EOS 5D Mark III och Canon EF 17-40/4,0 L USM. Bländarprioritet användes och bländaren var inställd på ungefär f/16 med ISO100 och automatisk vitbalans.

Soluppgång vid Myringskär

I söndag kunde jag inte låta bli att åka ut med kamera för att fotografera soluppgången. Denna gång blev det ett helt nytt ställe som blev lite av en chansning, men som visade sig vara rätt. Det var enkelt att ta sig dit och jag hade nästan helt fritt i sydost där solen går upp den här tiden på året.

Solen gick upp ungefär kl. 08.30 och jag var på plats ungefär 30 minuter innan, men jag har insett att det bästa ljuset och de finaste färgerna kommer fram ungefär en timme innan solen går upp.

Bilderna är tagna med Canon EOS 5D Mark III och Canon EF 17-40/4,0 L USM. Kameran var inställd på bländarförval med bländare mellan f/11 och f/20 samt ISO 100.

(mer…)

Nytt stativ: Sirui T-1204XL + kulled E-10

I veckan fick jag hem mitt nya stativ som jag beställde från Cyberphoto efter att mitt Digipod-stativ sagt upp sig. Valet föll på ett kolfiberstativ från Sirui, T-1204XL, som jag tycker har allt jag behöver. 1,3 kilo med kulled, 46,5 cm ihopfälld, 160 cm i maxhöjd och vridlås. Mycket trevligt stativ med smarta finesser och som levereras med en snygg väska.

Kulleden som medföljde är en E-10 med den populära snabbplattan som är mycket smidig och inte minst säker. Kulleden har också panoreringsfunktion, vilket blir kanon till panoramafotograferingen.

Sirui T-1204XL + kulled E-10 kostar ca 2700 kr, men Cyberphoto kör just nu kampanj och släpper detta trevliga stativ för 1990kr.