Under måndagskvällen blev det ett efterlängtat återbesök vid naturreservatet Kapplasse (klicka här för kartposition) som jag upptäckte i somras. Som alltid när man hittar nya platser vill man tillbaka för att försöka få till bättre bilder och Kapplasse har blivit lite av ett favoritställe så det var ett måste att åka dit igen.

Den här gången kom jag dit strax efter 19.00 och solen gick ned 19.40. Det ska tilläggas att solen går ned mer i väst den här tiden, vilket kan vara bra på sitt sätt för fotograferandet, men om man vill ha solnedgången rakt ut mot havet i horisonten är det bättre ju närmare sommarsolståndet då solen går ned i nordväst.

Likt förra gången körde jag fullt ut med mitt 17-40mm f/4 L samt stativ och fjärrutlösare förstås. Kameran var inställd på att prioritera bländaren, vilken var satt på mellan f/8 och f/20 beroende på situation och vilken exponeringstid jag ville ha. Minst en sekund är ett rekommendera om man vill ha fina rörelser i vattnet. ISO körde jag på antingen 50 eller 100.

Om du vill åka till Kapplasse ska du ta dig till fiskelägret i Sikhjälma, strax innan finns en 0,8 kilometer lång stig (klicka här för kartposition) som tar dig till klipporna. Första gången jag åkte till Kapplasse lurade Google Maps in mig på en väg som egentligen inte är en väg och tar betydligt längre, även om den ser ut att gå ända fram till klipporna.