En blogg om landskapsfotografering.

Landskap- och naturfoto

Landskap- och naturfotografering.

Två dagar med skoteråkning i Lofsdalen

Igår kom jag hem efter två härliga dagar i Lofsdalen med bland annat skoteråkning och stughäng. Kameran hängde förstås med och jag lyckades få med mig ett gäng fina bilder från turerna.

Första dagen blev det som väntat rejält blåsigt, nästan storm, men mot eftermiddagen lugnade det sig och solen värmde bra. Söndagen bjöd på finväder så den turen gick det verkligen inte att klaga på.

Läs mer


En isig solnedgång vid Sikhjälma

Här är bilder från en eftermiddag i februari när jag åkte ut till fiskelägret Sikhjälma vid Hålnäshalvön. Fint som alltid, även om det blåste en hel del. Det var också en hel del is på stenarna då vågorna stänkte upp vatten, så det blev att hålla sig en bit ifrån vatten så att det inte blev ett ofrivilligt bad. Ser fram emot att få åka tillbaka när det närmare sig vår när det är behagligare temperaturer.

Läs mer


Solnedgången vid Rödhäll den 12 maj 2022

Här är bilder från senaste fototuren med kameran där jag besökte Rödhäll vid solnedgången. Det blev ett andra besök på denna fina plats i Hållnäskustens naturreservat som ligger på norra delen av Hållnäshalvön. Bilderna är tagna med Canon EOS R och Canon EF 16-36/4,0 IS USM.

Läs mer


Bilder från Novemberkåsan 2021 i Gävle (SS1)

I helgen hölls den 96:e upplagan av endurotävlingen Novemberkåsan och den här gången i mina hemtrakter, Gävle. Jag var så klart tvungen att bege mig ut till en av sträckorna för att se när åkarna tog sig fram i skogen och med mig hade jag förstås kameran. Otroligt kul att både se och fotografera. Klicka på läs mer för att se ett urval av alla bilder som jag tog från specialsträcka 1.

Läs mer


Testat: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

I torsdags fick jag hem mitt efterlängtade zoomobjektiv Canon RF 100-400 som jag bokade direkt efter att det presenterades i september. Jag hade då varit ute efter ett 100-400-objektiv ett tag och var inne på Tamron, men när jag fick se specifikationerna på detta tvekade jag inte en sekund. Ett prisvärt och kompakt 100-400-objektiv med låg vikt, vilket var precis vad jag ville ha. Ljusstyrkan är inte den bästa, men för hur jag har tänkt att använda objektivet kommer det inte vara några problem.

Det har nu gått en vecka sedan jag fick hem objektivet och jag tänkte med detta inlägg dela med mig vad jag tycker om detta objektiv. Det är inget expertutlåtande eller ett detaljerat test där jag går på djupet, för jag har varken tid eller kunskap att sätta mig in i de detaljerna, utan mer vad jag som hobbyfotograf tycker om objektivet och en genomgång av objektivet.

Läs mer


Fotografering under ”Blue Hour” vid Kapplasse den 26 oktober 2021

Igår blev det tur till ett av mina favoritställen Sikhjälma och naturreservatet Kapplasse vid Hållnäs halvön. Jag var på plats strax innan solnedgången, men de flesta bilderna togs under den såkallade "Blue hour" tills det mer eller mindre var helt mörkt.

Vanligtvis använder jag mig av en brännvidd på 16 mm och till 24 mm, men idag testade jag att zoom in med mitt 24-70 för att fotografera mer åt det  abstrakta hållet. Och resultatet blev faktiskt över förväntan.

Läs mer


En tidig morgon med fotografering och en oväntad gäst

Idag blev det en tidig morgon när jag begav mig ut till havet för att fotografera soluppgången. Även om solen går upp ganska sent den här tiden på året, omkring halv åtta, så tog det emot att gå upp strax före halv sex den här söndagen för att hinna. När man sovit halvbra de senaste dagarna undrar man ibland varför…Men det var värt det.

Läs mer


En vecka i ett höstfärgat fjällen med vandring och fotografering

Förra veckan spenderade jag och familjen dagarna i Funäsfjällen där det några fina dagsturer och så klart en del fotografering. Här kommer några av bilderna som sparades i bildbiblioteket.

Läs mer


Inhandlat och testat: Peak Design Capture V3 och Cuff

Inför nästa veckas tur till fjällen inhandlade jag ett par nya tillbehör till kameran, ett kamerafäste för ryggsäcken och en handledsrem, båda från märket Peak Design som blivit populära bland fotografer.

Läs mer