8 bilder från en sommarkväll vid naturreservatet Ramsvikslandet

På semestern blev det ett efterlängtat återbesök vid det fina naturreservatet Ramsvikslandet och Grosshamn som ligger utanför Hunnebostrand. Här är några av bilderna som jag kom hem med.

Läs mer


Sylarna runt från Nedalshytta via Sylarnas fjällstation och Ekorrpasset

För några dagar sedan kom jag hem från fyra fantastiska dagar i fjällen när jag och min far vandrade runt Sylarna och Sylmassivet. En efterlängtad tur som vi har tänkt gå länge. Turen startade på den norska sidan i Nedalshytta där vi parkerade bilen och sedan gick vi medsols runt Sylarna via Syltjörna, Sylarnas fjällstation och slutligen Ekorrpasset. Det blev en tur med lagom tempo med tid både för fotografering och bara sitta och njuta utanför tältet på kvällarna. Tiden har annars en tendens att rinna iväg i fjällen.

De kameraprylar som fick hänga med på denna tur var min Canon EOS 5D Mark III samt objektiven Canon EF 24-70/2,8 och Canon EF 17-40/4,0. Jag packade även med extra batteri och några minneskort samt stativet. Ryggsäcken slutade på ca 15 kg, men kameran bar jag i min kameraväska med bröstsele för att ha den mer lättillgänglig.

Läs mer


Solnedgång vid Gåsholma och ett första test av Nisi V6 Landscape

I lördags kväll fick jag tid över för fotografering och i och med att jag befann mig i Axmar åkte jag ut till ett av mina smultronställen i närheten av Gåsholma. Det blev också första gången jag fick testa min nya filterhållare, Nisi V6, med polarisationsfiltret.

Eftersom jag aldrig har fotograferat med ett polarisationsfilter tidigare så fick jag testa mig fram och efter att ha jämfört bilder där jag tagit bort filtret insåg jag hur fantastiskt ett polarisationsfilter är. Nu återstår det att införskaffa mig ett första 100mm ND-filter till filterhållaren.

Läs mer


Ett tecken på att våren har kommit

Våren är äntligen här i större delen av vårt avlånga land och den första blåsippan är fångad på bild. Bilden på blåsippan är mer än så, det är för mig en start på något nytt efter ett uppehåll i fotograferande med gråa, kalla dagar där motivationen att ta sig ut med kameran inte är på topp.

Läs mer


Nisi V6 – Ny version av den populära filterhållaren för 100 mm-filter

Nisi har nyligen släppt en ny version av sin populära V5-filterhållare för 100 mm-filter. V6-hållaren har fått en ny konstruktion som framför allt gör det enklare att sätt i och ta ur filter tack vare mer slimmad design, men den har också blivit lättare. Polarisationsfiltret är också enklare att skruva i och ur, vilket har varit ett av minusen med V5-hållaren.

Precis som föregångaren levereras hållaren som ett kit med polariseringsfilter, huvudadapter för 82mm filtergänga, objektivadaptrar för 77, 72 och 67mm filtergänga, objektivlock samt en väska för förvaring av filter. Kitet finns dessutom att välja i två olika varianter, standard och landskap, där polarisationsfiltret i landskapsvarianten har förbättrad färgmättnad.

Priset för Nisi V6 kit ligger på ca 2000 kr och för landskapsvarianten är priset ungefär 2700 kr. Hållaren är på igång hos de svenska butikerna och jag har själv lagt en beställning hos Cyberphoto.

Det här blir min första filterhållare och det ska bli mycket intressant att se hur den fungerar samt hur filtren påverkar fotograferandet.

Läs mer


Golden Hour – Appen för dig som fotograferar soluppgång eller solnedgång

Innan jag beger mig iväg en tid morgon eller en sen kväll för att fotografera soluppgången eller solnedgången försöker jag förbereda mig så mycket som möjligt. Bland annat tittar jag var och när solen går ner eller upp, solljusets riktning samt hur vädret kommer att bli. Kommer himlen vara klarblå eller vågar jag hoppas på de perfekta molnen som ger den röda magiska himmelen? För att studera detta använder jag mig av appen Golden Hour.

Golden Hour är en komplett app för att hålla koll på solens upp- och nedgång. Huvudfunktionen i appen är som namnet tyder på att visa när de magiska stunderna "golden hour" och "blue hour" råder på dygnet. Appen visar också hur stor chans att himmelen ger de rätta förutsättningarna för de perfekta bilderna med Light Index och Sky Index som baseras på en rad olika faktorer.

Läs mer


En tidig morgon med soluppgång vid Kapplasse

De senaste veckorna har jag knappt använt min kamera, så det var på tiden att jag packade kameraväskan och åkte iväg på ett litet fotoäventyr. Slutdestinationen var Kapplasse som ligger vid Hållnäshalvön där jag kom fram strax innan "golden hour".

Läs mer


Tillslut fick jag superblodmånen på bild – tio år till nästa

Äntligen fick jag se och ta några bilder på den vackra superblodmånen som visade sig strax efter 06 imorse. Jag har försökt ett par gånger tidigare, men då har den alltid lyckats gömma sig bakom molnen. Idag var det klart...och kyligt åt fingrarna!

Superblodmånen blev mörkare än vad jag trodde och det är inte helt lätt att få en ljus och skarp bild på den. Efter några vändor med inställningarna fram och tillbaka lyckades jag ändå få till en bra bild. Tio år dröjer det till innan vi får se den igen här i Sverige.

För att ta mina första superblodmånebilder använde jag Canon EOS 5D Mark III och Canon EF 70-200mm f2,8 L USM. Jag använde såklart ett stativ för att undvika skakoskärpa. När det kommer till inställningarna försökte jag hålla mig till ISO 400 och bländartal f/4. Slutartiden låg på strax under en halv sekund.

Läs mer


Fotografering med drönare över Hemlingby friluftsområde

Innan det var dags för jobb for jag iväg till Hemlingby friluftsområde för att ta ut drönaren på en flygtur och fotografera morgonljuset. Något som överraskade mig var elljusspåret som lyste upp så fint i den snötäckta skogen. Det hade förmodligen blivit ännu bättre om jag flugit högre upp, men jag låg redan på gränsen när jag tog denna bild.

Läs mer