Golden Hour – Appen för dig som fotograferar soluppgång eller solnedgång

Innan jag beger mig iväg en tid morgon eller en sen kväll för att fotografera soluppgången eller solnedgången försöker jag förbereda mig så mycket som möjligt. Bland annat tittar jag var och när solen går ner eller upp, solljusets riktning samt hur vädret kommer att bli. Kommer himlen vara klarblå eller vågar jag hoppas på de perfekta molnen som ger den röda magiska himmelen? För att studera detta använder jag mig av appen Golden Hour.

Golden Hour är en komplett app för att hålla koll på solens upp- och nedgång. Huvudfunktionen i appen är som namnet tyder på att visa när de magiska stunderna "golden hour" och "blue hour" råder på dygnet. Appen visar också hur stor chans att himmelen ger de rätta förutsättningarna för de perfekta bilderna med Light Index och Sky Index som baseras på en rad olika faktorer.

Läs mer


En tidig morgon med soluppgång vid Kapplasse

De senaste veckorna har jag knappt använt min kamera, så det var på tiden att jag packade kameraväskan och åkte iväg på ett litet fotoäventyr. Slutdestinationen var Kapplasse som ligger vid Hållnäshalvön där jag kom fram strax innan "golden hour".

Läs mer


Fotografering med drönare över Hemlingby friluftsområde

Innan det var dags för jobb for jag iväg till Hemlingby friluftsområde för att ta ut drönaren på en flygtur och fotografera morgonljuset. Något som överraskade mig var elljusspåret som lyste upp så fint i den snötäckta skogen. Det hade förmodligen blivit ännu bättre om jag flugit högre upp, men jag låg redan på gränsen när jag tog denna bild.

Läs mer


En morgon med sol, kyla och frost

På lördag blev det en tidig morgon ut i det fina vädret för att ta några bilder på all frost bildats. Det såg nästan ut som om det hade snöat, det gav riktig julkänsla . Att solen tittade fram och lyste upp gjorde inte saken sämre.

Bilderna är tagna med Canon EOS 5D Mark III och Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM.

Läs mer


Fotoskola – Del 1: Bländare

Fotografering tar tid att lära sig och det är mer än bara inställningar och kamerateknik, men att kunna hantera sin kamera och alla inställningarna är en bra förutsättning för att lyckas ta fina bilder.

I den här artikelserien går jag igenom de viktigaste delarna i kamerainställningarna som förhoppningsvis ger en bra grund att stå på, för dig som är helt ny eller har fotograferat ett tag och vill ta steget från ”autoläget”.

Läs mer


Kom igång med drönare – Regler, spridningstillstånd och försäkring

Går du i tankar att införskaffa dig en drönare eller har nyligen köpt din första obemannade flygfarkost och vill lära dig mer om regler kring drönare och vad du som drönarpilot bör tänka på inför flygturen? I denna guide tar vi dig igenom det du behöver känna till, reglerna, spridningsstillståndet och försäkringarna.

Sammanfattningsvis behöver vi i Sverige inte något tillstånd för att flyga med drönare, så länge drönaren väger mindre än 7 kg, men vi behöver följa vissa regler i "Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg". Bland annat ska vi hålla vissa avstånd till flygplatser och hålla avstånd till människor, djur och egendom. Alla bilder som ska spridas, exempelvis på Instagram eller hemsidor behöver vi ansöka om tillstånd för, och flyger vi kommersiellt krävs en ansvarsförsäkring, ungefär som en trafikförsäkring.

Läs mer