En eftermiddag på Lappåsen

Sista december blev det en tur upp på det lilla berget Lappåsen för grillning tillsammans med några vänner. Bilden visar utsikten från platsen med alla vindsnurror.

Läs mer


En morgon med sol, kyla och frost

På lördag blev det en tidig morgon ut i det fina vädret för att ta några bilder på all frost bildats. Det såg nästan ut som om det hade snöat, det gav riktig julkänsla . Att solen tittade fram och lyste upp gjorde inte saken sämre.

Bilderna är tagna med Canon EOS 5D Mark III och Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM.

Läs mer


Fotoskola – Del 1: Bländare

Fotografering tar tid att lära sig och det är mer än bara inställningar och kamerateknik, men att kunna hantera sin kamera och alla inställningarna är en bra förutsättning för att lyckas ta fina bilder.

I den här artikelserien går jag igenom de viktigaste delarna i kamerainställningarna som förhoppningsvis ger en bra grund att stå på, för dig som är helt ny eller har fotograferat ett tag och vill ta steget från ”autoläget”.

Läs mer


Kom igång med drönare – Regler, spridningstillstånd och försäkring

Går du i tankar att införskaffa dig en drönare eller har nyligen köpt din första obemannade flygfarkost och vill lära dig mer om regler kring drönare och vad du som drönarpilot bör tänka på inför flygturen? I denna guide tar vi dig igenom det du behöver känna till, reglerna, spridningsstillståndet och försäkringarna.

Sammanfattningsvis behöver vi i Sverige inte något tillstånd för att flyga med drönare, så länge drönaren väger mindre än 7 kg, men vi behöver följa vissa regler i "Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg". Bland annat ska vi hålla vissa avstånd till flygplatser och hålla avstånd till människor, djur och egendom. Alla bilder som ska spridas, exempelvis på Instagram eller hemsidor behöver vi ansöka om tillstånd för, och flyger vi kommersiellt krävs en ansvarsförsäkring, ungefär som en trafikförsäkring.

Läs mer


Nya ryggsäckar från Lowepro – Freeline och Powder

Lowepro breddar sitt utbud av ryggsäckar för fotograferar med två nya serier, Freeline och Powder. Freeline, som jag för övrigt fastnade för, finns som "BP 350 AW" och är en stilrent, normalstor ryggsäck som lämpar sig för resenären som vill ta med sig det viktigaste. Powder kommer som "BP 500 AW" och är en rejäl ryggsäck framtagen för äventyraren, speciellt vintersporter där skidor, stavar och andra verktyg kan fästas på utsidan.

Läs mer


Välj rätt bländare för landskapsfotografering – Störst bländartal är inte alltid bäst

Med bländaren bestämmer du, förutom hur mycket ljus som ska träffa kamerans sensor, också skärpedjupet. Skärpedjupet, eller omfånget som det också kallas, är alltså hur mycket av bilden i djupled som ska vara i fokus. Ett hög bländartal (t.ex. f/11) ger ett längre skärpedjup och lämpar sig för landskapsbilder medan ett lågt bländartal (t.ex. f/2.8) ger ett kort skärpedjup, vilket är bra för exempelvis porträttfotografering där bakgrunden ska vara suddig.

Utifrån detta är det vanligt att tänka sig att ett så stort bländartal som möjligt (många objektiv tillåter bländartal f/22) är det bästa för landskapsfotografering. För då får vi väl hela bilden skarp, eller? Faktum är att ett större bländartal oftast inte ger den skarpaste bilden. Alla objektiv presterar olika bra om bländaren är inställd på ett lågt tal eller ett högt tal, men generellt så tappar man skärpan vid mindre bländaröppning, d.v.s. högt bländartal, p.g.a. något som kallas diffraktion.

Läs mer


Panorama över Gävle från Hemlingbybacken

Idag på morgonen blev det en sväng upp till Hemlingbybacken med förhoppningen om att få fotografera en fin soluppgång innan jobb. Solen lyste tyvärr med sin frånvaro så jag fick tänka om och jag fotograferade istället ett gäng bilder att sätta ihop till en panorama.

Det blev inte så tokigt ändå. Bilden består av sex vertikala bilder tagna med 70-200/2,8 L USM och Canon EOS 5D Mark III med följande inställningar: 140 mm, f/11, ISO 100 och 5/1 s. Bilderna sattes ihop med Adobe Lightroom.

Läs mer


Tips: Fotografera mera landskap med teleobjektiv

Landskap är utan tvekan mitt favoritområde inom fotografering och jag har nästan uteslutande fotograferat landskap med vidvinkelobjektiv. På något sätt sitter det i mitt huvud att landskap ska fotograferas med en så vid vinkel som möjligt, alltså en liten brännvidd, någonstans mellan 16-24 mm. Men det är ju fel.

Jag tycker att majoriteten av de fina landskapsfotografierna är fotograferade med ett vidvinkelobjektiv med en brännvidd mellan 16-24 mm, men med ett zoomobjektiv skapas en helt annan typ av landskapsbild. Genom att zooma in och endast rama in en del av landskapet kan många gånger göra ett för ögat ointressant landskap till något vackert. Jag fotograferar gärna också vertikalt med teleobjektiv.

Jag har fortfarande svårare att fotografera landskap med ett zoomobjektiv än med ett vidvinkelobjektiv, men ju mer jag använt zoomobjektiv har jag lärt mig att titta efter passande motiv och tycker det är roligare. Så med anledning av detta vill jag tipsa om att utmana dig som inte är van att fotografera landskap med zoomobjektiv, att utmana dig, lämna vidvinkelobjektiv och ta istället med dig ditt zoomobjektiv. En rekommendation är att också använda stativ då det blir skakoskärpa lättare med zoomobjektiv.

Läs mer


God morgon med höstfoto innan jobb

Färgerna som är på träden just är helt fantastiska. Idag på morgonen passade jag på och åkte iväg tidigare till jobbet för att stanna till och fotografera de fina höstfärgerna.

Read more

Läs mer