En blogg om landskapsfotografering.

Landskap- och naturfoto

Landskap- och naturfotografering.

Kvällsfotografering vid Gråberget med nya kameran

Igår kväll blev det en tur till naturreservatet Gråberget som är ett före detta kustartillerifort längs Gävles kust. Ett mycket fint område med bra utsikt ut mot havet. Det här blev också ett första riktiga test av nya kameran (Canon EOS R).

Läs mer


En statusuppdatering och nytt i kameraväskan

Inläggen lyser med sin frånvaro och det gör lite ont att jag inte har postat något här sedan september förra året. Även om det har varit tyst så har jag varit ute och fotograferat en del och har dessutom hunnit uppgraderat kameraväskan. 

Läs mer


En natt vid Lundbosjön med kanot, fiske och fotografering

De här bilderna är tagna från ett kort äventyr till Lundbosjön där jag och en vän paddlade ut med kanot till en ön och spenderade en natt i tält. Det blev en mycket lyckad kväll med häng framför eld samt fiske och fotografering förstås.

Läs mer


Vandring och fotografering runt Helagsmassivet under fyra dagar

För några dagar sedan kom jag hem från en härlig vandring runt Helagsmassivet där vi gick ungefär 50 km under fyra dagar. En lugn och härlig vandring med bra väder och inte allt för många myggor.

Läs mer


Söndagsfotografering vid Sikhjälma den 3 maj 2020

De senaste veckorna har det tyvärr inte blivit så mycket fotograferande för min del så i söndags bestämde jag mig för att bege mig till Sikhjälma fiskehamn. Ett av mina favoritställen inom en timmes bildfärd. Att ta sig till klipporna tar bara ett par minuter så det är smidigt om man inte vill gå så långt.

Söndagen bestod till större delen av moln och regn, men när jag kom fram till Sikhjälma tittade solen fram och det blev en fin och lugn kväll. Det blev dessvärre ingen höjdare vad gäller himmeln, men jag tycker ändå att några bilder var värda att spara.

Bilderna tog med Canon EOS 5D Mark III, Canon EF 17-40/4,0, Nisi V6 polarisation och ett avtonat gråfilter (reversed) för att få ned ljuset i horisonten.

Läs mer


En tidig morgon vid naturreservatet Skämningsön

Tidigt i morse åkte jag till Gåsholma utanför Axmar och promenerade ut till naturreservatet Skämningsön för att fotografera soluppgången. Klockan nio skulle solen passera horisonten och jag var där en timme innan för att få ta del av den så kallande ”blue hour”.

Skämningsön är en ganska lätt tillgänglig plats och ger fin vy ut mot havet den här tiden på året, men jag tycker det är en ganska svårt plats att fotografera. Bakgrunden är sällan ett problem, men förgrunden är inte alls lika lätt då stränderna består av vass och mycket olika stenar, så den blir lätt rörig.

Morgonen slutade dock med ett gäng bilder som jag ändå för vara nöjd med. Jag insåg att den tonat gråfilter skulle vara på sin plats. Drönaren fick även hänga med ut, så jag passade på och flög några vändor innan solen tittade fram.

Läs mer


Fotografering en grå och disig dag

Med vädret som är just nu i nedre delen av Sverige så är inte motivationen för fotografering inte på topp. Men en av mina vänner har precis införskaffat sig sin första systemkamera och jag var såklart tvungen att hänga med på en tur med kameran.

Det är verkligen svårt att hitta intressanta motiv den här tiden på året, men det kan vara roligt på sitt sätt. Det utmanar en verkligen att testa något nytt och för min del blir det oftast mer abstrakta bilder. Idag fick jag också chansen att fånga fotografen på bild.

Läs mer


8 bilder från en sommarkväll vid naturreservatet Ramsvikslandet

På semestern blev det ett efterlängtat återbesök vid det fina naturreservatet Ramsvikslandet och Grosshamn som ligger utanför Hunnebostrand. Här är några av bilderna som jag kom hem med.

Läs mer


Sylarna runt från Nedalshytta via Sylarnas fjällstation och Ekorrpasset

För några dagar sedan kom jag hem från fyra fantastiska dagar i fjällen när jag och min far vandrade runt Sylarna och Sylmassivet. En efterlängtad tur som vi har tänkt gå länge. Turen startade på den norska sidan i Nedalshytta där vi parkerade bilen och sedan gick vi medsols runt Sylarna via Syltjörna, Sylarnas fjällstation och slutligen Ekorrpasset. Det blev en tur med lagom tempo med tid både för fotografering och bara sitta och njuta utanför tältet på kvällarna. Tiden har annars en tendens att rinna iväg i fjällen.

De kameraprylar som fick hänga med på denna tur var min Canon EOS 5D Mark III samt objektiven Canon EF 24-70/2,8 och Canon EF 17-40/4,0. Jag packade även med extra batteri och några minneskort samt stativet. Ryggsäcken slutade på ca 15 kg, men kameran bar jag i min kameraväska med bröstsele för att ha den mer lättillgänglig.

Läs mer