Tips: Fotografera mera landskap med teleobjektiv

Landskap är utan tvekan mitt favoritområde inom fotografering och jag har nästan uteslutande fotograferat landskap med vidvinkelobjektiv. På något sätt sitter det i mitt huvud att landskap ska fotograferas med en så vid vinkel som möjligt, alltså en liten brännvidd, någonstans mellan 16-24 mm. Men det är ju fel.

Jag tycker att majoriteten av de fina landskapsfotografierna är fotograferade med ett vidvinkelobjektiv med en brännvidd mellan 16-24 mm, men med ett zoomobjektiv skapas en helt annan typ av landskapsbild. Genom att zooma in och endast rama in en del av landskapet kan många gånger göra ett för ögat ointressant landskap till något vackert. Jag fotograferar gärna också vertikalt med teleobjektiv.

Jag har fortfarande svårare att fotografera landskap med ett zoomobjektiv än med ett vidvinkelobjektiv, men ju mer jag använt zoomobjektiv har jag lärt mig att titta efter passande motiv och tycker det är roligare. Så med anledning av detta vill jag tipsa om att utmana dig som inte är van att fotografera landskap med zoomobjektiv, att utmana dig, lämna vidvinkelobjektiv och ta istället med dig ditt zoomobjektiv. En rekommendation är att också använda stativ då det blir skakoskärpa lättare med zoomobjektiv.

Läs mer


God morgon med höstfoto innan jobb

Färgerna som är på träden just är helt fantastiska. Idag på morgonen passade jag på och åkte iväg tidigare till jobbet för att stanna till och fotografera de fina höstfärgerna.

Read more

Läs mer


Dela stora filer enkelt med Smash

Smash är en ny fantastisk tjänst för alla som behöver dela filer, framför allt stora filer, som vanligtvis inte kan skickas med mejl. Smash tar upp fighten med bland annat populära WeTransfer och Sprend, men erbjuder sin tjänst med obegränsad filstorlek och reklamfritt. Filerna lagras i 14 dagar.

För de som vill kunna lagra filerna upp till ett år, anpassa sin nedladdningssida och ta del av ett par ytterligare funktioner finns en premiumversion för fem euro per månad. Superdupertrevligt! Gå in och besök Fromsmash.com och lägg till den som ett bokmärke i din webbläsare.

Läs mer


En vecka i fjällen i ett färgglatt höstlandskap

Vår årliga höstvecka i fjällen är tyvärr över för den här gången, men veckan har varit fantastisk och det bjöds på mycket fina färger. Den stora snackisen under veckan är just färgerna på träden. I år förvandlades allt på ett par dagar och de sista dagarna var helt fantastiskt fina.

Bland annat besökte vi Mittåkläppen, gick Säterturen och åkte till Nedalshytta och Sylsjön. I år hade jag även med mig min drönare, vilket var otroligt roligt. Bäst var nog när jag fick flyga i Nedalshytta, men blåst och regn satte stopp vissa dagar. Sammanfattningsvis blev del en hel fotograferande.

Read more

Läs mer


Canon släpper spegelfri fullformatskamera med fyra nya objektiv

Så har äntligen Canon lanserat sin första spegelfria fullformatskamera och tagit upp fighten mot bland Nikon och Sony. Sony har vunnit mycket mark med sina spegelfria A7-kameror och för några veckor sedan presenterade Nikon två vassa spegelfria kameror med sitt nya Z-system.

Canon visar verkligen att de är med i matchen med sin nya Canon EOS R och hela fyra nya, riktigt vassa objektiv. RF 28-70 mm f/2L USM och RF 50 mm f/1,2L USM är två av modellerna och är tydliga tecken på att satsar stort på spegelfritt.

Canon EOS R-kameran är kanske inte vad många har hoppats på och om man läser bland kommentarer är många kritiska. Kanske att de tittar för mycket på Sony A7-kamerorna, men jag tror att Canon har en stor fördel med sitt breda utbud av objektiv.

Jag tror heller inte att de mer avancerade fotograferna som använder sig av exempelvis Canon EOS 5D Mark IV eller 1Dx Mark II, kommer att byta till spegelfritt inom de närmsta tiden (1-2 år), och under den tiden har Canon förmodligen hunnit lansera nästa spegelfria modell, som troligen kommer ersätta någon av de mer avancerade modellerna. Och då tror jag de rätta kunderna är mer mogna för spegelfritt.

Canon EOS R tror jag däremot kommer passa framförallt för de som tar steget till fullformatssensor eller de professionella användarna som behöver en lättare andrakamera där de kan byta ut sina objektiv till den nya RF-fattningen vart efter de kommer nya objektiv.

Jag själv kommer förmodligen vänta ett par år innan jag byter ut min Canon EOS 5D Mark III, det är fortfarande en fantastisk kamera som levererar det jag behöver och lite till. Det återstår att se om det blir en spegelfri kamera.

Läs mer


Hösten närmar sig med sina första färgglada löv

Den långa, varma sommaren verkar ha gått mot sitt slut, men det känns ändå härligt att hösten är på igång. Jag har nog aldrig haft ett så sug efter att få fotografera hösten. De flesta träden är fortfarande helt gröna, men aspen släpper ett och annat rött löv.

Läs mer


Vandring och fotografering vid Helags i tre dagar

På fredagen åkte jag och min far till Ljungdalen och Kläppen för vandring kring Helags över helgen. En mycket efterlängtad, enklare fjälltur med två nätters övernattning i tält. Vädret såg ut att bli ganska bra med några mindre skurar, men en sak som är säker är att prognoserna för fjällvädret inte går att lita på.

Både lördag och söndag dök regnmolnen över oss och de regnade större delen av tiden vi vandrade. Tillslut höll inte ens regnkläderna emot regnet och även ryggsäcken började bli blöt trots regnskydd. Lyckligtvis blev det uppehåll när tältet skulle upp de båda kvällarna och vi fick åtminstone fina avslut på dagarna där jag lyckades fånga några fina bilder i solnedgången. På dagarna var det ganska hopplöst att försöka fotografera.

Men vi höll humöret uppe och jag är glad över att våra lilla fjälltur blev av. Nu siktar vi på nästa fjällresa om fyra veckor med förhoppningsvis mycket höstfärger. Då blir det stuga och dagsturer så då är vi inte lika beroende av bra väder, men till nästa vandring åker jag inte iväg utan riktigt bra regnkläder.

Lösningen med Lowepro Topload och bröstsele för förvaring av kameran, som jag använde för första gången under resan, fungerade helt okej. Kameran var smidig att ta upp och ned och den skyddades väldigt bra mot regn med regnskyddet, men jag gillade inte riktigt hur selen var konstruerad. Spännena på bröstselens axelremmar hamnade, i mitt fall (jag är 185cm), ganska precis på axlarna så tillsammans med ryggsäckens axelremmar kunde spännet trycka på axlarna (i värsta fall skavsår!), men de gick att flytta åt sidan så de vilade mer på ryggsäckens axelremmar. Men mer om detta i ett senare inlägg.

En våffla på fjällstationen är ett måste!

Tältplatsen första natten med Helags i bakgrunden.

Renar fanns det gott om, men de flesta hann springa iväg innan jag ens kom i närheten.

 

Läs mer


Planerar inför kommande fjällvandring vid Helags

Nästa helg bär det av till Ljungdalen och Helags för en enklare fjällvandring över helgen. Tanken är att gå från Kläppen mot Helags, gå en topptur och fortsätta en bit norr om Helags. Och sedan ta oss tillbaka. Totalt tre dagar ska turen ta och tanken är att ta det så lugnt som möjligt med förstår en del stopp för fotografering.

Just nu är det stora bekymret vilken fotoutrustning som ska få hänga med på turen. Eftersom vi endast är borta två nätter bör ryggsäcken inte bli allt för tung, förhoppningsvis landar jag på 15-16 kg med kamerautrustning. Som det ser ut får mitt 24-70/2,8 hänga med och eventuellt även 17-40/4,0 om jag lyckas packa bra. Utöver detta ska extrabatterier, minneskort, filter och såklart ett stativ med. Ja, många bäckar små...

Ryggsäcken som jag kommer använda är en Osprey Xenith 75, men för själva kameran kommer jag använda en
LowePro Toploader Zoom 50 AW II med en speciell bröstsele. Bröstselen gör att vikten blir mer jämt fördelad samt att kameran är lättillgänglig.

 

Läs mer


Nästa totala månförmörkelse äger rum 21 januari 2019

Gick det lika bra för dig som för mig att fotografera 2018 års månförmörkelse, med andra ord inte bra alls? Den röda blodmånen som jag länge har sett fram emot att få fotografera täcktes av ett tjockt lager med moln och jag såg inte en glimt av den.

Lyckligtvis fortsätter månen snurra runt vår jord och nästa år kan vi se fram emot nästa solförmörkelse. Datumet då månförmörkelsen äger rum är 21 januari och den här gången kommer månen fram tidigt på morgonen. Bäst blir det för dem som bor i den övre halvan av Sverige.

Läs mer om kommande månförmörkelser på Timeanddate.com.

Läs mer