En blogg om landskapsfotografering.

Landskap- och naturfoto

Landskap- och naturfotografering.

Solnedgång vid Gåsholma och ett första test av Nisi V6 Landscape

I lördags kväll fick jag tid över för fotografering och i och med att jag befann mig i Axmar åkte jag ut till ett av mina smultronställen i närheten av Gåsholma. Det blev också första gången jag fick testa min nya filterhållare, Nisi V6, med polarisationsfiltret.

Eftersom jag aldrig har fotograferat med ett polarisationsfilter tidigare så fick jag testa mig fram och efter att ha jämfört bilder där jag tagit bort filtret insåg jag hur fantastiskt ett polarisationsfilter är. Nu återstår det att införskaffa mig ett första 100mm ND-filter till filterhållaren.

Läs mer


Golden Hour – Appen för dig som fotograferar soluppgång eller solnedgång

Innan jag beger mig iväg en tid morgon eller en sen kväll för att fotografera soluppgången eller solnedgången försöker jag förbereda mig så mycket som möjligt. Bland annat tittar jag var och när solen går ner eller upp, solljusets riktning samt hur vädret kommer att bli. Kommer himlen vara klarblå eller vågar jag hoppas på de perfekta molnen som ger den röda magiska himmelen? För att studera detta använder jag mig av appen Golden Hour.

Golden Hour är en komplett app för att hålla koll på solens upp- och nedgång. Huvudfunktionen i appen är som namnet tyder på att visa när de magiska stunderna "golden hour" och "blue hour" råder på dygnet. Appen visar också hur stor chans att himmelen ger de rätta förutsättningarna för de perfekta bilderna med Light Index och Sky Index som baseras på en rad olika faktorer.

Läs mer


En tidig morgon med soluppgång vid Kapplasse

De senaste veckorna har jag knappt använt min kamera, så det var på tiden att jag packade kameraväskan och åkte iväg på ett litet fotoäventyr. Slutdestinationen var Kapplasse som ligger vid Hållnäshalvön där jag kom fram strax innan "golden hour".

Läs mer


Fotografering med drönare över Hemlingby friluftsområde

Innan det var dags för jobb for jag iväg till Hemlingby friluftsområde för att ta ut drönaren på en flygtur och fotografera morgonljuset. Något som överraskade mig var elljusspåret som lyste upp så fint i den snötäckta skogen. Det hade förmodligen blivit ännu bättre om jag flugit högre upp, men jag låg redan på gränsen när jag tog denna bild.

Läs mer


En morgon med sol, kyla och frost

På lördag blev det en tidig morgon ut i det fina vädret för att ta några bilder på all frost bildats. Det såg nästan ut som om det hade snöat, det gav riktig julkänsla . Att solen tittade fram och lyste upp gjorde inte saken sämre.

Bilderna är tagna med Canon EOS 5D Mark III och Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM.

Läs mer