Inget hittades

En blogg om landskapsfotografering.

Landskap- och naturfoto

Landskap- och naturfotografering.

Fotografering en grå och disig dag

Med vädret som är just nu i nedre delen av Sverige så är inte motivationen för fotografering inte på topp. Men en av mina vänner har precis införskaffat sig sin första systemkamera och jag var såklart tvungen att hänga med på en tur med kameran.

Det är verkligen svårt att hitta intressanta motiv den här tiden på året, men det kan vara roligt på sitt sätt. Det utmanar en verkligen att testa något nytt och för min del blir det oftast mer abstrakta bilder. Idag fick jag också chansen att fånga fotografen på bild.

Läs mer


8 bilder från en sommarkväll vid naturreservatet Ramsvikslandet

På semestern blev det ett efterlängtat återbesök vid det fina naturreservatet Ramsvikslandet och Grosshamn som ligger utanför Hunnebostrand. Här är några av bilderna som jag kom hem med.

Läs mer


Sylarna runt från Nedalshytta via Sylarnas fjällstation och Ekorrpasset

För några dagar sedan kom jag hem från fyra fantastiska dagar i fjällen när jag och min far vandrade runt Sylarna och Sylmassivet. En efterlängtad tur som vi har tänkt gå länge. Turen startade på den norska sidan i Nedalshytta där vi parkerade bilen och sedan gick vi medsols runt Sylarna via Syltjörna, Sylarnas fjällstation och slutligen Ekorrpasset. Det blev en tur med lagom tempo med tid både för fotografering och bara sitta och njuta utanför tältet på kvällarna. Tiden har annars en tendens att rinna iväg i fjällen.

De kameraprylar som fick hänga med på denna tur var min Canon EOS 5D Mark III samt objektiven Canon EF 24-70/2,8 och Canon EF 17-40/4,0. Jag packade även med extra batteri och några minneskort samt stativet. Ryggsäcken slutade på ca 15 kg, men kameran bar jag i min kameraväska med bröstsele för att ha den mer lättillgänglig.

Läs mer


Solnedgång vid Gåsholma och ett första test av Nisi V6 Landscape

I lördags kväll fick jag tid över för fotografering och i och med att jag befann mig i Axmar åkte jag ut till ett av mina smultronställen i närheten av Gåsholma. Det blev också första gången jag fick testa min nya filterhållare, Nisi V6, med polarisationsfiltret.

Eftersom jag aldrig har fotograferat med ett polarisationsfilter tidigare så fick jag testa mig fram och efter att ha jämfört bilder där jag tagit bort filtret insåg jag hur fantastiskt ett polarisationsfilter är. Nu återstår det att införskaffa mig ett första 100mm ND-filter till filterhållaren.

Läs mer


Golden Hour – Appen för dig som fotograferar soluppgång eller solnedgång

Innan jag beger mig iväg en tid morgon eller en sen kväll för att fotografera soluppgången eller solnedgången försöker jag förbereda mig så mycket som möjligt. Bland annat tittar jag var och när solen går ner eller upp, solljusets riktning samt hur vädret kommer att bli. Kommer himlen vara klarblå eller vågar jag hoppas på de perfekta molnen som ger den röda magiska himmelen? För att studera detta använder jag mig av appen Golden Hour.

Golden Hour är en komplett app för att hålla koll på solens upp- och nedgång. Huvudfunktionen i appen är som namnet tyder på att visa när de magiska stunderna "golden hour" och "blue hour" råder på dygnet. Appen visar också hur stor chans att himmelen ger de rätta förutsättningarna för de perfekta bilderna med Light Index och Sky Index som baseras på en rad olika faktorer.

Läs mer


En tidig morgon med soluppgång vid Kapplasse

De senaste veckorna har jag knappt använt min kamera, så det var på tiden att jag packade kameraväskan och åkte iväg på ett litet fotoäventyr. Slutdestinationen var Kapplasse som ligger vid Hållnäshalvön där jag kom fram strax innan "golden hour".

Läs mer