Så har äntligen Canon lanserat sin första spegelfria fullformatskamera och tagit upp fighten mot bland Nikon och Sony. Sony har vunnit mycket mark med sina spegelfria A7-kameror och för några veckor sedan presenterade Nikon två vassa spegelfria kameror med sitt nya Z-system.

Canon visar verkligen att de är med i matchen med sin nya Canon EOS R och hela fyra nya, riktigt vassa objektiv. RF 28-70 mm f/2L USM och RF 50 mm f/1,2L USM är två av modellerna och är tydliga tecken på att satsar stort på spegelfritt.

Canon EOS R-kameran är kanske inte vad många har hoppats på och om man läser bland kommentarer är många kritiska. Kanske att de tittar för mycket på Sony A7-kamerorna, men jag tror att Canon har en stor fördel med sitt breda utbud av objektiv.

Jag tror heller inte att de mer avancerade fotograferna som använder sig av exempelvis Canon EOS 5D Mark IV eller 1Dx Mark II, kommer att byta till spegelfritt inom de närmsta tiden (1-2 år), och under den tiden har Canon förmodligen hunnit lansera nästa spegelfria modell, som troligen kommer ersätta någon av de mer avancerade modellerna. Och då tror jag de rätta kunderna är mer mogna för spegelfritt.

Canon EOS R tror jag däremot kommer passa framförallt för de som tar steget till fullformatssensor eller de professionella användarna som behöver en lättare andrakamera där de kan byta ut sina objektiv till den nya RF-fattningen vart efter de kommer nya objektiv.

Jag själv kommer förmodligen vänta ett par år innan jag byter ut min Canon EOS 5D Mark III, det är fortfarande en fantastisk kamera som levererar det jag behöver och lite till. Det återstår att se om det blir en spegelfri kamera.