För några dagar sedan köpte jag ett nytt stativ för min systemkamera, Gorillapod SLR-ZOOM, och jag tänkte berätta vad jag tycker om det och kanske underlätta för dig som går i tankar på att köpa ett liknande själv.

Joby Gorillapod är ett litet stativ med tre böjbara ben, med dessa ben kan man fästa kameran i t.ex. ett träd eller till och med på en cykel, nästan överallt med andra ord. Det finns flera olika modeller av Jobys Gorillpod, deras minsta heter Original som klarar 325 g och deras största heter Focus som klarar hela 5 kg. Vill du se alla deras modeller kan du besöka Jobys hemsida med mer information.

Den jag köpte heter Gorillapod SLR-ZOOM och är den näst största modellen som ska klara 3 kilo och passar bra till större systemkameror med telezoom-objektiv. Priset för den ligger på ungefär 520 kr. SLR-ZOOM har 1/4″-gänga med 3/8″-adapter, vilket gör det möjligt att montera ”kulleder” om man vill ha det.

Hur klarar den 3 kilo? För att testa hur den klarar tyngre vikt använde jag min Canon EOS 7D med EF 70-200/4,0 L USM och Speedlite 430 EXII monterade på en kulled från Digipod. Sammanlagt vägde allt 2,3 kilo, vilket inte bör vara några problem för SLR-ZOOM och det är det inte heller. Jag testade att sätta den på möbler och i träd utan några problem.

Gorillapod är perfekt, om man inte vill ta med sig ett vanligt ”tripod”-stativ, t.ex. på resan. Enkel att använda och fungerar utmärkt för att fästa i träd och på andra annorlunda platser. Rekommenderas helt enkelt!