Innan jag beger mig iväg en tid morgon eller en sen kväll för att fotografera soluppgången eller solnedgången försöker jag förbereda mig så mycket som möjligt. Bland annat tittar jag var och när solen går ner eller upp, solljusets riktning samt hur vädret kommer att bli. Kommer himlen vara klarblå eller vågar jag hoppas på de perfekta molnen som ger den röda magiska himmelen? För att studera detta använder jag mig av appen Golden Hour.

Golden Hour är en komplett app för att hålla koll på solens upp- och nedgång. Huvudfunktionen i appen är som namnet tyder på att visa när de magiska stunderna ”golden hour” och ”blue hour” råder på dygnet. Appen visar också hur stor chans att himmelen ger de rätta förutsättningarna för de perfekta bilderna med Light Index och Sky Index som baseras på en rad olika faktorer.

En annan trevlig finess är kartfunktionen där det är möjligt att se solens position (även månen) och ljusets riktning för en viss tid på dygnet. Det går också att spara sina favoritplatser för enkel och snabb åtkomst.

Appen kostar 40 kr och hämtas från App Store.