Att säkerhetskopiera sina datorer är otroligt viktigt tycker jag. Inte minst om du fotograferar och sparar tusentals bilder, men även om du ”bara” använder datorn till att surfa så finns det kanske något du helst inte ser försvinner när hårddisken säger upp sig.

Sedan jag bytte till Mac har jag alltid säkerhetskopierat. Anledningen till detta är förmodligen Time Machine som fungerar så smidigt, men jag har förmodligen också fler och viktigare filer lagrade än vad jag hade för 7-8 år sedan.

Stationär iMac

Min iMac är den dator som innehåller det allra viktigaste och flesta filerna. För att säkerhetskopiera använder jag Time Machine som säkerhetskopierar till en extern USB-hårddisk. Time Machine är inbyggt i OS X och fungerar som sagt mycket smidigt. TM säkerhetskopierar flera gånger per dag och jag kan snabbt öppna TM-appen för att bläddra tillbaka i tiden i alla mina mappar.

Extern hårddisk till iMac

För att lagra mina nästan två terabyte bilder använder jag en extern hårddisk. Den här hårddisken säkerhetskopieras med hjälp av ChronoSync för Mac, till en annan extern hårddisk. ChronoSync har betydligt fler avancerade funktioner, jag kan exempelvis välja när och vad som ska synkroniseras.

MacBook Air

Min MacBook Air är en dator som hänger med överallt och av den anledningen använder jag en nätverksansluten hårddisk, så datorn kan säkerhetskopieras direkt den ansluter till hemmanätverket. Till detta använder jag också Time Machine som säkerketskopierar till min AirPort Extreme med en USB-hårddisk.

Mac Mini

Mac mini används oftast för att se på film och lyssna på musik så här är det inte lika viktigt att säkerhetskopiera. De flesta filernas som finns på datorn finns antingen i iCloud Drive eller på DropBox. Men för enkelhetens skull får datorn också säketshetskopieras till AirPort Extreme.

Säkerhetskopierar du dina datorer?