Införskaffade mig nyligen en Raspberry Pi, den lilla datorn som bara kostar några hundralappar och kan användas till allt möjligt. Jag använder min Raspberry Pi som mediaspelare och ska i det här inlägget berätta hur du kommer igång med Raspberry Pi och XBMC.

Allt började egentligen efter att jag sålde min Macbook Air, som tidigare användes för att bl.a. spela upp film och se på Play-kanalerna på min TV. Så jag behövde en ny lösning. Lång historia kort, efter en hel del letande på Internet föll mitt beslut på en Raspberry Pi med XBMC som många verkade vara nöjda med.

raspberyy-pi

Nästa dag for jag till Teknikmagasinet som hade allt jag behövde. Jag köpte en Raspberry Pi Model B som är den senaste modellen med 512 megabyte RAM-minne samt en låda som skyddar Raspberry Pi och en D-link DWA-131, ett nätverkskort som gör att jag kan ansluta till mitt trådlösa nätverk. Just D-link DWA-131 fungerar direkt med Raspberry Pi och jag kan rekommendera den om man inte kräver superhöga hastigheter över det trådlösa nätverket. D-link DWA-131 stödjer dock Wireless N-teknik med en hastighet upp till 150 mbit/s.

I övrigt behöver man även en laddare med 5v Micro-usb på minst 700mA, ett SD-kort på minst 4GB (class 10 eller bättre är att rekommendera för bästa prestanda) samt HDMI-kabel eller s-video-kabel för att ansluta den till en skärm.

Du kan även behöva ett tangentbord beroende på vad du ska göra med din Raspberry Pi, men om du bara ska använda XBMC och har en iPhone, iPad, iPod touch eller Android-smartphone kan jag rekommendera att ladda ned den officiella gratisappen, Official XBMC Remote som fungerar väldigt bra att styra sin Raspberry Pi med. Ett annat tips är att kolla om din TV stödjer CEC (http://wiki.xbmc.org/index.php?title=CEC), vilket gör att du kan styra XBMC med din fjärrkontroll till TV direkt utan att ställa in något.

Att komma igång med Raspberry Pi och XBMC var förvånansvärt enkelt. Jag använde mig av Raspbmc, som verkar vara den bästa lösningen av man vill använda XBMC på sin Raspberry Pi. Jag började med att ladda ned en gratis programvara från Raspbmc.com som sedan används för att installera allt som behövs på SD-kortet. Nästa steg är att koppla in sin Raspberry Pi med laddare, HDMI-kabel och sätta i SD-kortet. Kom ihåg att Raspberry Pi behöver anslutas till Internet med nätverkskabel första gången den startas för att kunna ladda ned och installera filerna som behövs. När allt är inkopplat har din Raspberry Pi förhoppningsvis startat och börjat arbeta. Allt sköts dock automatiskt och du behöver nu bara vänta på att XBMC startas upp.

Första gången du använder XBMC på din Raspberry Pi kan du behöva göra en del inställningarna, t.ex. ställa din de trådlösa nätverksinställningarna om du har låst nätverk, vilket du gör under Program –> Raspbmc Settings –> och sedan fyller in SSID och nyckel.

Jag har använt min Raspberry Pi med Raspbmc under en vecka och är mycket nöjd med den. Det enda negativa är att jag inte lyckats strömma större filmer (större 720p eller 1080p-filmer) över det trådlösa nätverket utan att den buffrar ibland. Jag skulle tro att min router inte håller måttet, eller nätverkskortet, D-link DWA-131, eftersom jag vet många strömmar 1080p-filmer utan problem trådlöst. En lösning på detta är att spara filmerna på en hårddisk som man sedan ansluter till sin Raspberry Pi eller använder sig av en nätverkskabel.