Om man bor i Gävle kan man nog inte undgå diskussionerna med vad som kommer hända Rådhuset i Gävle. Kommunen vill tillsammans med fastighetsägarna Gavle Fastigheter ”öppna upp” Rådhuset för allmänheten genom att få in restauranger, butiker och kafféer samt erbjuda konferens och festlokaler.

På morgonen i tisdags fick vi möjligheten att besöka Rådhuset genom Högskolan i Gävle för att se hur byggnaden ser ut invändigt och höra vad Gavle Fastigheter har för idéer. Efter studiebesöket blev jag mer övertygad om att ”öppna upp” Rådhuset är rätt och att Gavle Fastigheter är på rätt spår med sitt koncept även om det inte är riktigt klart.

Största problemet verkar vara att få ihop rätt företag som vill öppna restauranger och butiker i Rådhuset samt att lösa allt som har med säkerhet, tillgänglighet och de byggtekniska delarna.

Projektet kommer kosta minst 25 miljoner enligt Gavle Fastigheter och ska vara klart till hösten 2014, förutsatt att det blir klart med vilka företag som flyttar in i Rådhuset.