I torsdags fick jag hem mitt efterlängtade zoomobjektiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM som jag bokade direkt efter att det presenterades i mitten av september. Jag hade då varit ute efter ett 100-400-objektiv ett tag och var inne på Tamrons 100-400, men när jag fick se specifikationerna på detta tvekade jag inte en sekund. Ett prisvärt och kompakt 100-400-objektiv med låg vikt, vilket var precis vad jag ville ha. Ljusstyrkan är inte den bästa, men för hur jag har tänkt att använda objektivet kommer det inte vara några problem.
Det har nu gått en vecka sedan jag fick hem objektivet och jag tänkte med detta inlägg dela med mig vad jag tycker om detta objektiv. Det är inget detaljerat test där jag går på djupet, för jag har varken tid eller kunskap att sätta mig in i de detaljerna, utan mer vad jag som hobbyfotograf tycker om objektivet och en genomgång av objektivet.
Byggkvalitet
En av de stora fördelarna med detta objektiv är förstås vikten som uppgår till endast 635 gram samt det kompakta formatet med en längd på 164,7 mm (247 mm vid full zoom), vilket gör det mycket smidigt att ta med sig i ryggsäcken. För mig som gillar att fotografera i fjällen och vill hålla så låg vikt kommer detta objektiv vara toppen.
Låg vikt beror till stor del av att objektivet är tillverkat i plast och det ger såklart en viss plastig känsla, men trots det upplever jag att byggkvaliteten är bra och objektivet ger en solid känsla samt att objektivet ser bra ut, precis som alla andra RF-objektiv. Det finns ingen tendens till glapp i varken fokus-, zoomring eller den utskjutande delen av objektivet. Objektivet är däremot inte vädertätat, vilket kanske hade varit bra för denna typen av objektiv då detta troligen kommer användas av de flesta ute i naturen, men det är heller inget man kanske kan förvänta sig för ett objektiv i den här prisklassen.
På utsidan av objektivet hittar vi förutom fokus-, zoom- och kontrollringen, även knapp för bildstabilisering och autofokus samt låsknapp för att låsa objektivet till 100 mm. Filterdiametern är 67 mm.
Fokus och stabilisering
Autofokusen drivs med Nano USM-motor som vanligen används i de dyrare professionella objektiven från Canon och ger mycket tyst, snabb och träffsäker autofokus så det är mycket positivt för det här billigare objektivet. Det betyder att objektivet lämpar sig bra både för den som vill filma ostört från fokusljud och snabbt samt fotografera stillbilder där snabb autofokus behövs.
En annan fördel är att objektivet har en närgräns på endast 1,05 m vid brännvidd 400 mm, vilket ger 0,41x förstoring så det går att få till bra närbilder med fin bakgrundsoskärpa.
Nackdelen och akilleshälen med detta objektiv är inte oväntat ljusstyrkan och största bländare f/8 vid fullzoom (f/5,6 vid 100 mm) men det är en av kompromisserna Canon förmodligen behövt göra för att få ihop denna lättviktigare till ett bra pris. Detta påverkar såklart möjligheten att fokusera i dåliga ljusförhållanden, men med tanke på att dagens kameror hanterar brus så pass bra är det i de flesta fallen inga problem. Men detta beror såklart på typ av fotografering och vilka ljusförhållanden som råder.
Med bländare f/8 blir kanske skärpedjupet heller inte tillräckligt för den som vill fotografera exempelvis djur på längre avstånd för att få den bakgrundsoskärpa man vanligtvis vill. På kortare avstånd blir dock Bokeh-effekten mjuk och fin.
Nedan följer tre oredigerade bilder med brännvidd 400 mm och nära max närgräns. Alla bilder är fotograferade handhållet med Canon EOS R under en mulen dagen. Klicka på bilderna för att öppna originalfilen (jpeg).
När är det gäller bildstabiliseringen kompenserar den upp upp till 5,5 steg och tillsammans med IBIS upp till 6 steg.
I videon nedanför kan du se vilken skillnad bildstabiliseringen gör vid handhållet och hur tyst autofokusen är under filmning. Ljudet i videon är direkt från kamerans (Canon EOS R) egna mikrofon.
Bildkvalitet
När det kommer till bildkvaliteten har jag i ärlighetens namn svårt att avgöra hur pass bra objektivet presterar i sin klass då jag aldrig har fotograferat med denna typen av objektiv. Med det sagt är det bäst om du själv tittar på bilderna och skapar dig en egen uppfattning. Hur som helst tycker jag objektivet levererar fina bilder och det lever upp till mina förväntningar. Det uppstår inte helt oväntat viss vinjettering vid största bländare, men det är sällan ett problem då det är enkelt att få bort i efterhand. Distorsion och kromatisk aberration verkar dock hålla sig på relativt låga nivåer, men de är heller inget som är svårt att justera i bildbehandlingsprogram.
Ljusstyrkan är dock som nämnts tidigare det stora minuset för detta objektiv och vid dåliga ljusförhållanden är det svårt att undvika bruset vid full zoom där minsta bländare är f/8. Vid snabba slutartider blir det därför svårt att undvika höga isoltal, vilket kan ställa till det för den som fotograferar exempelvis sport eller natur med snabba rörelser. För min del som primärt kommer att fotografera landskap kommer detta inte ha så stor betydelse.
Kontrollring
En annan finess som Canon använder på de flesta av sina RF-objektiv är kontrollringen som kan användas till olika funktioner, exempelvis ställa ISO eller bländare, vilket är en trevlig funktion. Eftersom detta är mitt första objektiv som har denna kontrollring har jag inte hunnit vänja mig vid att använda den, men jag har än så länge använt den för ISO-inställningar och tycker det fungerar riktigt smidigt.
Övrigt
Objektivet saknar stativfäste, men eftersom det är så pass lätt och kompakt är det inget som är nödvändigt.
För den som vill kunna zooma ännu längre kan Canon RF 100-400 användas med Canon RF-konverter 1,4x eller 2,0x, vilket ger brännvidd 140-560 mm respektive 200-800 mm. Största bländare med konverter 1,4x blir f/8-f/11 och f/11-f/16 för konverter 2,0x.
Ett litet minus är att inget fodral eller motljusskydd medföljer. Det sistnämnda kan jag tycka är nödvändigt för ett sånt här objektiv. Detta kan du såklart köpa till, men då behöver du betala galna 1 100 kr! För lite plast…
Prislappen för Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM ligger på 8090 kr och fås ses som en bra pris för det här objektivet. För tillfället är tillgången på detta objektiv mycket begränsat och det beror förstås på pandemin där tillverkningen ligger efter. Om du vill läsa mer om objektivet eller göra en beställning kan du göra det på Canon.se eller någon av de svenska återförsäljarna.
Sammanfattningsvis ett mycket prisvärt objektiv som gör ett fint jobb tack vare tyst och snabb autofokus, bra bildkvalitet och inte minst den låga vikten och kompakta formatet. Den stora kompromissen är inte helt oväntat ljusstyrkan och bländare f/8.
Positivt
- Mycket lätt och kompakt – endast 635 gram och 164,7 mm lång
- Mycket tyst och snabb autofokus tack vare Nano USM-motor
- Bra byggkvalitet och solid känsla
- Prisvärd
- Kort närgräns
Minus
- Dålig ljusstyrka
- Ej vädertätat
- Motljusskydd medföljer ej
Olle Eriksson
Hej! Mitt namn är Olle Eriksson och är 32 år. Här kan du följa mig och mitt fotograferande, allt från bilder till tips och produkttester.