Landskap är utan tvekan mitt favoritområde inom fotografering och jag har nästan uteslutande fotograferat landskap med vidvinkelobjektiv. På något sätt sitter det i mitt huvud att landskap ska fotograferas med en så vid vinkel som möjligt, alltså en liten brännvidd, någonstans mellan 16-24 mm. Men det är ju fel.

Jag tycker att majoriteten av de fina landskapsfotografierna är fotograferade med ett vidvinkelobjektiv med en brännvidd mellan 16-24 mm, men med ett zoomobjektiv skapas en helt annan typ av landskapsbild. Genom att zooma in och endast rama in en del av landskapet kan många gånger göra ett för ögat ointressant landskap till något vackert. Jag fotograferar gärna också vertikalt med teleobjektiv.

Jag har fortfarande svårare att fotografera landskap med ett zoomobjektiv än med ett vidvinkelobjektiv, men ju mer jag använt zoomobjektiv har jag lärt mig att titta efter passande motiv och tycker det är roligare. Så med anledning av detta vill jag tipsa om att utmana dig som inte är van att fotografera landskap med zoomobjektiv, att utmana dig, lämna vidvinkelobjektiv och ta istället med dig ditt zoomobjektiv. En rekommendation är att också använda stativ då det blir skakoskärpa lättare med zoomobjektiv.