Ju fler hårddiskar jag har kopplat in till min iMac har jag upplevt att den blivit segare. Oftast när jag vill öppna filer från Finder i olika program får jag vänta 10-20 sekunder och det är ganska irriterande när man försöker arbeta effektivt.

Problemet är att hårddiskar sätts i vila så fort de inte används så innan program kan öppna filer i Finder måste alla hårddiskarna väckas. Lyckligtvis upptäckte jag en funktion i OS X som löser det här problemet enkelt (att jag inte har hittat denna tidigare!).

Under Inställningar –> Strömsparare finns ett alternativ för att låta OS X sätta hårddiskarna i vila när det är möjligt. Alternativet är aktiverat som standard, men för att lösa problemet ska det alltså stängas av. De hårddiskar som påverkas av detta är alltså de externa och mekaniska.

os-x_harddiskar-vila

Det ska tilläggas att hårddiskarna kommer vara aktiva konstant så länge datorn är igång, vilket medför att livslängden blir kortare än om de sätts i viloläge av OS X. Men för mig är det viktigare att jag kan arbeta effektivt. Ett tips är att låta OS X sätta hela datorn i viloläge efter 10-15 minuter så kommer även hårddiskarna vila.