På fredagen åkte jag och min far till Ljungdalen och Kläppen för vandring kring Helags över helgen. En mycket efterlängtad, enklare fjälltur med två nätters övernattning i tält. Vädret såg ut att bli ganska bra med några mindre skurar, men en sak som är säker är att prognoserna för fjällvädret inte går att lita på.

Både lördag och söndag dök regnmolnen över oss och de regnade större delen av tiden vi vandrade. Tillslut höll inte ens regnkläderna emot regnet och även ryggsäcken började bli blöt trots regnskydd. Lyckligtvis blev det uppehåll när tältet skulle upp de båda kvällarna och vi fick åtminstone fina avslut på dagarna där jag lyckades fånga några fina bilder i solnedgången. På dagarna var det ganska hopplöst att försöka fotografera.

Men vi höll humöret uppe och jag är glad över att våra lilla fjälltur blev av. Nu siktar vi på nästa fjällresa om fyra veckor med förhoppningsvis mycket höstfärger. Då blir det stuga och dagsturer så då är vi inte lika beroende av bra väder, men till nästa vandring åker jag inte iväg utan riktigt bra regnkläder.

Lösningen med Lowepro Topload och bröstsele för förvaring av kameran, som jag använde för första gången under resan, fungerade helt okej. Kameran var smidig att ta upp och ned och den skyddades väldigt bra mot regn med regnskyddet, men jag gillade inte riktigt hur selen var konstruerad. Spännena på bröstselens axelremmar hamnade, i mitt fall (jag är 185cm), ganska precis på axlarna så tillsammans med ryggsäckens axelremmar kunde spännet trycka på axlarna (i värsta fall skavsår!), men de gick att flytta åt sidan så de vilade mer på ryggsäckens axelremmar. Men mer om detta i ett senare inlägg.

En våffla på fjällstationen är ett måste!

Tältplatsen första natten med Helags i bakgrunden.

Renar fanns det gott om, men de flesta hann springa iväg innan jag ens kom i närheten.