För några dagar sedan kom jag hem från en härlig vandring runt Helagsmassivet där vi gick ungefär 50 km under fyra dagar. En lugn och härlig vandring med bra väder och inte allt för många myggor.

Vandringen startade i Torkilstöten, istället för Kläppen som kanske är vanligare att starta från. Anledningen till det var att det troligen var färre fjällvandrare på denna sträcka samt att du kommer direkt upp på kalfjället efter en brant start. Även om vi stötte på ganska många på leden valde vi helt rätt, en riktigt bra led med fina vyer mot Helags. Sträckan är en kilometer längre än om du går från Kläppen, men jag kan verkligen rekommendera att ta denna då du kommer upp på kalfjället direkt.

Efter 15 kilometer vandring valde vi att slå läger, ett par kilometer efter Helagsstationen, med utsikt mot Sylmassivet och rinnande vatten några meter från tältet. Det kan ha varit en av de bättre tältplatserna och kvällen bjöd på klar himmel med fantastisk solnedgång mot Sylarna. Vi fick dock sällskap av en och annan mygga då det mer eller mindre var vindstilla.

Andra dagen fortsatte vi utanför leden, rundade Västra Helagsskaftet och gick en bit mot Predikstolen. En mycket fin och lättgången sträcka med vackra vyer mot Sylarna första halvan och därefter bland annat Skarsfjella på norska sidan, Sylsjön och förstås Predikstolen åt andra hållet. 

Efter tio kilometer kände vi att det fick räcka för dagen och när vi äntligen hittat rinnande vatten från en källa slog vi läger vid ännu en toppenplats. Eftersom slog läger tidigt fanns det gott och tid för fotografering och bara sitta och njuta av fjällen. 

Dag tre fortsatte vi österut och förbi mäktiga Predikstolen, fortsatt utan led. Vi valde att gå högt upp, nära berget, för att slippa träd och buskar. Det blev dock mycket upp och ned samt att gå på skrå, så efter ett par timmar var benen och fötterna ganska trätta. 

Efter ungefär sju kilometer planade det ut och vi tog en välbehövlig paus med ett bad i helagsån och därefter käk. Vi tog oss ytterligare sju kilometer innan vi hittade en helt okej tältplats mellan Vitvattnet och Djupsjön, där det förövrigt såg ut att vara bra fiske. Vi hade förstås inte tagit med oss fiskeprylarna så vi fick glatt titta på när fiskarna vakade.

Sista natten bjöd på både regn och blåst, men med tanke på de tidigare två nätterna gjorde det inte så mycket. Med ryggsäckarna packade begav vi oss tillbaka till Torskilstöten. Vi fortsatte längs den delvis omarkerade leden mellan Norra och Södra Gröndörrstöten. En ganska blöt sträcka med mycket buskar. Med ungefär en kilometer kvar hittade vi även de första hjortronen på turen.