För några dagar sedan kom jag hem från fyra fantastiska dagar i fjällen när jag och min far vandrade runt Sylarna och Sylmassivet. En efterlängtad tur som vi har tänkt gå länge. Turen startade på den norska sidan i Nedalshytta där vi parkerade bilen och sedan gick vi medsols runt Sylarna via Syltjörna, Sylarnas fjällstation och slutligen Ekorrpasset. Det blev en tur med lagom tempo med tid både för fotografering och bara sitta och njuta utanför tältet på kvällarna. Tiden har annars en tendens att rinna iväg i fjällen.

De kameraprylar som fick hänga med på denna tur var min Canon EOS 5D Mark III samt objektiven Canon EF 24-70/2,8 och Canon EF 17-40/4,0. Jag packade även med extra batteri och några minneskort samt stativet. Ryggsäcken slutade på ca 15 kg, men kameran bar jag i min kameraväska med bröstsele för att ha den mer lättillgänglig.

Dag 1 – Nedalshytta – Syltjørna

Med bilen parkerad och all utrustning nedpackad begav vi oss mot vår fyra dagar långa tur. Bara efter någon kilometer hade vi passerat trädgränsen och en ganska brant stigning, därefter var det en lättgången led med spångar och vi mötte många dagsvandrare på väg tillbaka. Efter ca nio kilometer kom vi fram till tjärnen Syltjørna där vi slog läger.

Syltjørna ligger i en dal mellan Nordsylen och Bondaklompen, ett toppenställe som jag verkligen kan rekommendera att besöka (även för en dagstur). Här finns många fina tältplatser samt möjlighet att ta sig upp på Syltoppen genom att gå ca tre kilometer rakt upp på en ganska brant vägg. Det var tyvärr inget vi hann med då vi kom fram sent, istället passade jag på och tog några bilder på solnedgången.

Dag 2 – Syltjørna – Sylarnas fjällstation

Första natten var blåsig (till och med tältbågarna böjde sig) så det blev inte många timmar sömn, men efter en god frukost packade vi ihop och fortsatte vandringen mot fjällstationen och den svenska sidan. Denna strecka är något tuffare då leden är mindre och delvis omarkerad.

Dagen slutade efter 15 km, ungefär en kilometer efter fjällstationen längs Sylälven på en liten ”ö”. Tyvärr blev det mulet och riktigt disigt samt att regnet drog in på kvällen så det blev inte så många fina bilder på den annars kanske finaste sidan av Sylarna, men jag tog på mig mina regnkläder och gjorde några försök.

Dag 3 – Sylarnas fjällstation – Ekorrpasset

Efter en natt med många timmars sömn och att det slutat regnat packade vi ihop och gick vidare mot Ekorrpasset. Leden dit var ganska tuff då det är mycket stenar och det lutar uppför större delen av sträckan. När vi kom fram till Ekorrpasset hade vi turen att kunna gå in i vindskyddet när en rejäl men kort regnskur drog in. Därefter fortsatte vi en kilometer och slog upp tältet i änden av Ekorrpasset.

Efter middagen lämnade vi prylarna och tog oss upp på Ekorrhammaren som bjöd på fantastiskt fin utsikt över dalen. På vägen upp hittade vi även flera fina ”hyllor” där man kunde tälta. Det fanns tyvärr inget rinnande vatten i närheten men för de som värdesätter utsikten högre var de helt perfekta.

Dag 4 – Ekorrpasset – Nedalshytta

Sista dagen blev en tidig morgon med renar utanför tältet (äntligen, de första renarna!). Ekorrpasset verkar aldrig svika en när det gäller renar. Eftersom vi hade god tid på oss tog vi det lugnt tillbaka och tog flera stopp ner mot Nedalshytta med utsikt över Nesjön. Efter ca 45 kilometers vandring hade vi tagit oss tillbaka. Sammanfattningsvis en härlig tur med många fina platser och blandade leder. Det blev ingen topptur denna gång, men bättre lycka nästa gång.